Productiviteit

Wat is productiviteit? Hoe zorg je dat je productief bent? En voor wie is dat belangrijk? Vandaag gaan wij het hebben over de productiviteit van jezelf, collega’s, medewerkers en managers.

Wat is productiviteit?

Productiviteit hangt nauw samen met efficiëntie: de hoeveelheid werk die wordt verzet. Dit is misschien het makkelijkst te illustreren met enkele voorbeelden:

  • De productiviteit van een fabriek die auto-onderdelen maakt is het aantal onderdelen dat ze per week kunnen produceren. Hoe meer, hoe beter.
  • De productiviteit van een medewerker of manager is hoeveel werk krijgen zij gedaan binnen een bepaalde tijdsperiode. Hoe meer, hoe beter.
  • De productiviteit van een verkoopafdeling is hoeveel verkooporders zij per periode kunnen verwerken. Hoe meer, hoe beter.

Waarom is productiviteit belangrijk?

Mensen kunnen hele verschillende redenen hebben om productief te zijn. Bedrijfseigenaren en ondernemers willen graag productief zijn omdat de groei van hun bedrijf samenhangt met hoeveel zij zelf kunnen doen. Een directielid kan zich bekommeren om de productiviteit omdat de omzetcijfers daarmee samenhangen.

Als medewerker wil jij vaak graag productiever zijn zodat je minder hard hoeft te werken. Als jij jouw werk sneller en beter gedaan krijgt dan heb je meer rust of zelfs vrije tijd. Ook is het een goede manier om indruk te maken op het management.

Ook bij verenigingen of sportclubs kan productiviteit belangrijk zijn. Als jij bijvoorbeeld veel wilt trainen of juist veel tijd kwijt bent aan het organiseren van wedstrijden of teamuitjes dan kan het verbeteren van de productiviteit bijdragen aan het verlagen van de werkdruk en het gevoel van stress.

Kortom, zodat jij niet te veel onder druk komt staan en plezier blijft houden in waar je mee bezig bent.

Hoe meer, hoe beter

Bij de beschrijving van productiviteit kwam dit een paar keer naar voren, maar is dit echt waar?

Het doel van het verbeteren van de productiviteit is dat je meer kunt doen met dezelfde tijd, dat jij niet te veel werkdruk ervaart en dat jij ook ruimte overhoudt om te ontspannen. Met name dat laatste schiet er vaak bij in.

Want hoe weet jij nou wanneer je productief genoeg bent? Moet jij altijd maar productiever willen zijn? Sta jij dan niet juist onder druk?

Medewerkers, afdelingsleiders, managers en ondernemers die zich puur bezig houden met de productiviteit ervaren vaak veel hogere werkdruk. Daarnaast werkt dit vaak juist averechts! Die toegenome stress en hyperfocus op productiviteit zorgt alleen maar voor extra last!

Ook komt het voor dat er keer op keer gekozen wordt voor nieuwe werkwijze, nieuwe verbeteringen en nieuwe producten. Dit werkt de productiviteit vaak alleen maar tegen.

Continue verbetering

De oplossing die Redeneren.com aanbiedt is het principe van continue verbetering. We kijken zorgvuldig naar de huidige staat van de productiviteit. Vervolgens maken wij een overzicht van de verbeterpunten. Op basis van deze verbeterpunten en de doelstellingen van het bedrijf of de persoon kiezen we één verbeterpunt uit.

Hier gaan we mee aan de slag. Dat doen we op zo’n manier dat jij er echt op vooruit gaat. Het moet een verbetering zijn van de huidige situatie en dus nog steeds goed samengaan met de huidige situatie.

Als je dit keer op keer, stapje voor stapje, beetje bij beetje blijft doen dan zet je ongemerkt binnen een aantal maanden enorme stappen. Fijne bijkomstigheid is dat als iets niet blijkt te werken, je nagenoeg probleemloos terug kunt naar de oude situatie. Je zet immers maar kleine stapjes, dus het is nooit een grote investering die je weg gooit. Dat is pas productiviteit

Geef een reactie