Soms ben je onzeker

Kun jij altijd alles wat er van jou gevraagd wordt? Je zult misschien verwachten dat je hier “ja” moet kunnen antwoorden. Ik wil je graag laten zien waarom dit eigenlijk nooit goed voor jou is.

Als het antwoord “ja” is, dan ben je dus nooit onzeker. Je kunt alles, maar hoe komt dit? Is je werk repetitief? Of presteer je onder je niveau? Word je nooit iets nieuws gevraagd? Blijf je streng binnen je comfort zone? En waarom zou dit allemaal zo erg zijn?

Waarom wil je onzeker zijn?

Er zijn verschillende manieren om hiernaar te kijken. Een belangrijke vind ik het feit dat je stil staat. Je leert niks. Als jij alles kan wat jou gevraagd wordt en nooit fouten maakt dan ben je eigenlijk een soort machine. Je staat op de automatische piloot. Dit kan heel handig zijn al je aan de lopende band staat in een fabriek, maar iemand dit dat zijn hele leven heeft gedaan heeft dus niks nieuws geleerd. Je wordt er zelf niet beter van. Je wordt ook niet meer waard voor toekomstige werkgevers. Carrière technisch gezien is stilstand achteruitgang. En dat maakt mensen dat vaak toch weer onzeker.

Een andere manier om hiernaar te kijken is vanuit het perspectief van de motivatie. Sommige mensen worden onzeker als ze dingen moeten doen die ze niet kunnen. De meeste mensen, daarentegen, gaan zich vervelen als ze alles kunnen. We kennen allemaal wel van die kassières die als zombies voor zich uit staren en een ingestuurd riedeltje opzeggen. Heel onpersoonlijk en heel begrijpelijk. Het is hersen dodend werk (nou ja, dat kan het zijn, het is maar net hoe je hier zelf mee omgaat).

Uit je comfortzone

Laten we even terugdenken aan onze tijd op de basis of middelbare school. Het kan goed zijn dat je bij een vak als wiskunde uitleg krijgt en denkt: “pff… wat is dit simpel.” Maar toen kwam het huiswerk en lukte het toch niet zo goed. Je kwam erachter dat je fouten maakte, maar door te begrijpen waar het fout ging begon je het te begrijpen. Je was dus even heel zeker van jezelf, toen onzeker, maar uiteindelijk kwam je er sterker uit.

Ditzelfde gebeurt nog steeds dagelijks. Alleen heb je het meestal niet door. Geef jij het bijvoorbeeld aan, als je ergens niet uitkomt? Als jij een opdracht krijgt en je onzeker bent of jij het kunt, hoe ga jij daar dan mee om? Veel mensen denken dat zij alles moeten kunnen en zullen nooit toegeven dat ze iets moeten leren. Dat kun je ze ook niet helemaal kwalijk nemen als je ziet hoe sommige leidinggevende hiermee omgaan. Zonde! Het uiten van onzekerheid is juist een hele goede eigenschap! Zowel voor leidinggevende als medewerkers.

Onzekerheid gebruiken

Probeer de volgende keer dat jij een opdracht krijgt eens te zeggen: “dat heb ik nog nooit eerder gedaan, maar ik ga mijn best doen” of “maar ik denk dat het wel gaat lukken” (als je dat echt denkt, natuurlijk). Reageer enthousiast en geef duidelijk aan dat je gebruik wilt maken van deze kans om te leren en te groeien. Het is voor iedereen, voor jezelf, je medewerkers en je leidinggevende, van meerwaarde als jij groeit. Creëer geen onrealistische verwachtingen en geef gewoon aan dat je onzeker bent, dan kunnen mensen je helpen of er vooraf rekening mee houden dat het wat langer kan duren. En of je er nou zeker van bent of niet, vraag altijd tussendoor en achteraf feedback. Daar leer je van!

Hoe helpt redeneren.com?

Herken je dit verhaal of denk jij dat collega’s van jouw hier profijt van hebben? Neem dan eens vrijblijvend contact op. Wij helpen personen en bedrijven met het uiten van onzekerheid en het inzien van de kracht daarvan. Je kunt als bedrijf echt groeien als je inzet op de potentie van medewerkers en niet alleen hun huidige kunnen benut.

Lees ook onze eerdere blogposts.

Geef een reactie