Omgaan met tegenslagen

Makkelijk toch? Iedereen doet dit dagelijks. Het zit niet altijd mee en je vind niet alles leuk, maar dat houd jou niet tegen. Als dat echt zo is, prima! Sterk in je schoenen staat is heel goed. In de praktijk merk ik echter dat dit niet vanzelfsprekend is. Het komt ook voor dat mensen het niet doorhebben van zichzelf. Daarom gaan we het hebben over wat tegenslagen zijn en hoe je hier mee om kunt gaan.

Wat zijn tegenslagen

Wat tegenslagen zijn kan heel breed zijn. Om het simpel te houden noem ik het een gebeurtenis die jou tegenwerkt. Enkele voorbeelden:

  • Je bent op locatie bij een klant en je slaat een flater. De klik is er niet en de klant krijgt een slecht beeld van je.
  • Je solliciteert op een functie waar je enthousiast over bent, maar krijgt de baan niet.
  • Je moet overwerken terwijl je daar helemaal geen tijd voor of zin in hebt.
  • Je bent al weken bezig met een project, maar het lukt maar niet om het af te krijgen.

Tegenslagen kunnen groot of klein zijn. Sommige mensen hebben er totaal geen last van, anderen juist heel veel. De last die je ervaart kan ook afhangen van hoe mensen op je reageren. Stel dat je een fout maakt waardoor je team, personeel of baas een slechter beeld van jou krijgt. Dan zal dat bij de meeste mensen zwaarder wegen. Toch kunnen ook zeer persoonlijke tegenslagen een nare nasmaak nalaten.

Tegenslagen herkennen

Wellicht denk je dat je met de bovenstaande informatie voldoende weet. Je kunt denken “als mij iets vervelend overkomt, dan ervaar ik een tegenslag, simpel.” Uit de praktijk blijkt echter dat mensen tegenslagen juist slecht herkennen.

Mensen zijn van nature geneigd om vervelende situaties te ontwijken. Dan kan letterlijk, door ergens niet heen te gaan of een gesprek te vermijden. Het kan ook mentaal, door een situatie anders te interpreteren of te onderdrukken. Dit laatste komt veel voor en dan vooral onbewust. Dat is jammer, want daardoor ontnemen we onszelf de kans om er van te leren. Daarnaast bestaat de kans dat jij niet doorhebt dat jouw stemming verandert. Jouw stemming draag je uit. Als jij je minder goed voelt zul jij je ook minder sociaal en gezellig gedragen. In het ergste geval kan dit problemen opleveren.

Waarom is het zo belangrijk om tegenslagen te herkennen? Omdat tegenslagen tijdelijk zijn. Vaak komen mensen die een tegenslag meemaken thuis met het gevoel dat hun hele dag verpest was. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! De stoplichten zaten mee, het was lekker rustig in het openbaar vervoer, ik had een gezellig gesprek met een collega en heb veel werk voor elkaar gekregen vandaag. Dat zijn uitspraken die iedereen gemiddeld veel vaker zou kunnen zeggen. We nemen het gros hiervan echter aan als vanzelfsprekend. Zo kun je objectief een prachtige carrière hebben en tegelijkertijd subjectief heel ontevreden zijn.

Wat kun je doen?

Het leren herkennen van tegenslagen kan heel lastig zijn. Het gebeurt vaak onbewust en is confronterend. Ik zou dan ook adviseren om dat niet alleen te doen. Uiteraard helpen we daar graag bij, maar ook een vriend, partner of collega is erg geschikt.

Spreek lekker je dag door. Uit je frustraties en besteed daarbij extra aandacht aan hoe iets jou laat voelen. Je kunt aangeven dat iets leuk of motiverend is of dat het juist frustrerend of vermoeiend was. Op die manier wordt jij je langzaam bewuster van het effect dat situaties en personen op jou hebben. En je kunt pas iets doen aan die gevoelens, zodra jij je er bewust van bent.

Wat doet Redeneren.com?

Bij een coachingssessie of -traject kunnen we dit soort onderwerpen behandelen. Wij helpen jou om je bewust te worden van zaken die jou functioneren beïnvloeden. Dit kan soms best confronterend zijn. Er zijn ook mensen die het ongemakkelijk vinden om dit te bespreken met iemand die ze persoonlijk kennen.

Redeneren.com geeft jou een persoonlijke coach die situaties uit te praktijk bespreekt. Vervolgens informeren we jou over mogelijke invloeden en geven we hier uitleg over. Dit kan aan de hand van eenvoudige voorbeelden, ervaringen uit de praktijk of met theoretische onderbouwing. Je hebt zelf inspraak in welke onderwerpen we behandelen en hoe.

Geef een reactie