Frustraties

Iedereen is er maar al te bekend mee: frustraties. We komen hier in het dagelijks leven vaak mee in aanmerking. Sommigen vaker en/of intensiever dan anderen. Hoe ga je met eigen frustraties om? En hoe ga je met de frustraties van je medemens om?

Wat zijn frustraties?

Als jij gefrustreerd bent dan voel jij je vaak onaangenaam. De beleving van de emotie kan verschillen tussen personen. Over het algemeen betreft het irritatie, teleurstelling of een combinatie daarvan.

Als een collega’s jou bijvoorbeeld de hele tijd onderbreekt. Dan kun jij dat als irritant ervaren. Als dit vaker gebeurd dan kun jij door de opeenstapeling van onderbrekingen gefrustreerd raken.

Een ander voorbeeld is wanneer jouw inbreng in een gesprek niet serieus genomen wordt. Je kunt veel tijd en energie gestoken hebben in jouw research. Wanneer je vervolgens niet gehoord wordt kun je gefrustreerd zijn. Je bent teleurgesteld omdat jij niet hebt kunnen laten zien wat je in huis hebt en geïrriteerd omdat jij überhaubt geen kans hebt gekregen.

Eigen frustraties

Het is belangrijk om te herkennen wanneer je gefrustreerd bent. Als je gefrustreerd bent dan reageer je vaak wat geagiteerd. Dat wil zeggen dat je eerder kortaf bent, snauwt of van je af bijt.

Dit gedrag is in de regel niet verkeerd. Het is belangrijk om je gevoelens te uiten. Echter is het moment van en de manier waarop cruciaal. Als jij op het moment zelf frustraties ervaart en vervolgens wat harder uit de hoek komt, dan kan dat heel goed zijn. Wellicht heeft je gesprekspartner niet doorgehad wat voor effect dit op jou had. Het kan ook belangrijk zijn om een keer een gesprek in te plannen met je medeweker, collega of leidinggevende. Je kiest er dan voor om het probleem expliciet aan te kaarten. Zo voorkom je dat frustraties zich opstapelen en ruzies onstaan.

Een groot risico is van je frustraties uiten is de emotionele opwelling. Sommige mensen maken een ietwat ongepaste opmerking, anderen kunnen oprecht woest worden. Een emotionele reactie is vaak minder doordacht en kan daarom eerder grensoverschrijdend zijn. Probeer, wanneer je merkt dat je frustaties oplopen, eerst te kalmeren voordat je reageert.

Dat kalmeren is bijzonder moeilijk. Veel mensen kunnen dit niet op het moment zelf en vinden het ongepast om er later nog op terug te komen. Als dit jou bekend voorkomt heb ik nog een tip: geef aan dat je gefrustreerd bent. Zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat ik enorm gefrustreerd ben en moeite heb om dat nu goed te formuleren. Ik kom hier later op terug.” of “Volgens mij kan ik hier echt kwaad om worden, maar ik heb even tijd nodig om hier rustig over na te denken.” Op die manier maak je duidelijk kenbaar wat voor effect het gedrag van anderen op jou heeft, zelfs als jij geëmottioneerd bent.

Andermans frustraties

Het verschilt per persoon hoe mensen hun frustraties uiten. Ook kunnen sommigen het beter aanvoelen dan anderen. Je hebt het dus simpelweg niet altijd door of iemand gefrustreerd is.

Wanneer je dat wel hebt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Dat wil zeggen, je kunt begrip tonen voor het feit dat het stemgebruik wat confronterend is, dat er wat hardere woorden worden gebruikt of dat de gesprekspartner wat onaardiger is. Je kunt je bijvoorbeeld gedragen alsof de gesprekspartner bijzonder verdrietig is en begrip (of zelfs troost) nodig heeft.

Dit betekent niet dat jij grensoverschrijdend gedrag zoals schreeuwen, schelden, beledigen of (gevaarlijk/intimiderend) fysiek gedrag toestaat!

Afhankelijk van de relatie met de gesprekspartner kun je ook kenbaar maken dat jij de frustratie aanvoelt. Jij kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik merk dat dit jou hoog zit.” of “Het komt op mij over alsof dit flink frustreert”. Op die manier kun je gesprekspartner helpen om frustraties te herkennen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat hij of zij niet gefrustreerd is en bij deze de kans krijgt om dit te corrigeren.

Door: Johan van Dijk, communicatietrainer

Geef een reactie