Vaardigheden: back-to-basics

Er zijn bijzonder veel boeken en trainingen over gesprekstechnieken. Je kunt leren beter te verkopen. Beter te onderhandelen. Beter te solliciteren. We zien in de praktijk dan ook heel veel medewekers, managers, coaches en ondernemers die dit soort vaardigheden en technieken volledig in de vingers hebben. Ze komen vlot over en zijn prettig in de omgang. Het lijkt ook alsof ze efficiënter werken. Maar is dat ook zo?

Het nadeel van zulke methodieken is hoe ze tot stand komen. Mensen die de sociale interactie van nature beheersen proberen hun charisma samen te vatten. Als ik het kan, kan jij het ook. Wat hierbij vaak vergeten wordt is dat dit er onderliggende vaardigheden zijn. Vaardigheden, die de meeste mensen vanaf de basis- of middelbare school niet meer geoefend hebben. Waarvan iedereen denkt dat hij of zij ze beheerst. Niets is minder waar.

Niet vanzelfsprekend

Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen goed kan vergaderen of presenteren. De meeste mensen krijgen nooit uitgelegd hoe dit moet. Ze worden in hun eerste week gewoon uitgenodigd voor een vergadering en rollen er zo een beetje in. Als je dan na 3 jaar eens een cursus vergaderen gaat doen, dan lijkt het vaak alsof je er ineens veel beter in bent geworden. In de praktijk blijkt echter vaak dat mensen na zo’n cursus alleen beter overkomen. De daadwerkelijke effectiviteit van de vergadering is niet verbeterd en soms zelfs slechter(!).

Dit komt omdat er op een fundamenteler niveau geen vooruitgang is geboekt. Het ordenen van informatie, relativeren, presenteren of bijvoorbeeld samenvatten. Maar ook de relatie tussen theorie en praktijk, eerdere en/of latere vergaderingen of alghele luistervaardigheid wordt niet belicht. Dit valt ook niet op. Omdat het zo weidverspreid is merk je vaak niet dat hier winst te behalen valt. Vaak als we iemand tegenkomen die deze vaardigheden (bewust) ontwikkeld heeft, zien we hem of haar als iemand die “bijzonder goed” is.

Bijzonder goed

Je hoeft helemaal niet “bijzonder goed” te zijn. Je hoeft ook niet jarenlang moeilijke trainingen te volgen. Het belangrijkste is dat je hier een keer aandacht aan besteed. Dat jij beseft welke vaardigheden er bestaan. Dan kun jij namelijk kijken of je vind dat jij goed genoeg bent. Misschien wil jij er juist veel werk van maken. En misschien vind jij het prima.

Bij Redeneren.com werken we vanuit deze basis. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de meeste mensen op dit moment tussen de 20-50% effectief communiceren. Een cursus vergaderen, verkopen of coachen is dan ook maar matig (lees: 20 – 50%) effectief. Als je daarintegen eerst jouw basisvaardigheden opkrikt naar zeg, 85%, dán kun je met zulk soort cursussen streven naar 98% effectieve communicatie!

Geef een reactie