Jezelf zijn (of blijven, of worden)

In deze tijden van thuiswerken en videovergaderingen zien we dat mensen zich anders gaan gedragen. De ene begint zijn dag alsof hij naar kantoor gaat: vroeg opstaan, netjes in pak en ruim op tijd klaarzitten. De ander speelt in op de veranderde situatie en kiest er bijvoorbeeld voor om langer uit te slapen of zich comfortabeler te kleden. Waar doe jij jezelf nou goed aan?

Twee kanten

Laten we beginnen met erkennen dat voor beide wat te zeggen valt. Over het algemeen wordt aangenomen dat het goed is voor jouw eigen psyche om vast te houden aan een ‘werkschema.’ Dus echt opstaan voor werk, de tijd nemen om te ombijten en in werkkleding achter jouw computer of laptop te gaan zitten. Het is zelfs zo dat mensen die moeite hebben om werk en privé gescheiden te houden geadviseerd wordt om ook elke ochtend ‘de deur uit’ te gaan. Dat houdt in dat je letterlijk, fysiek naar buiten gaat: even een blokje om de buurt en terug naar binnen om ‘naar werk’ te gaan.

Aan de andere kant vinden we mensen die zich anders gaan gedragen. Deze mensen maken dankbaar gebruik van de 1,5 uur minder reistijd. Ze staan vaak later op, kleden zich minder formeel en zitten soms nog met hun ontbijt achter hun schermen. Deze groep vindt vaak dat men begrip moet hebben. Iedereen werkt thuis, iedereen snapt het, is het idee. Zij vinden het zelf minder erg en gaan er vanuit dat anderen dat ook vinden.

Het is een spectrum

Laten we ook erkennen, dat het natuurlijk niet zo zwart-wit is. Het is een spectrum dat net zoveel unieke punten kent als dat er unieke individuen zijn. Er is bijvoorbeeld ook een grote groep profiteurs. Dit zijn mensen die van de extra tijd gebruik maken om zichzelf te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan lezen, sporten of mediteren.

Daarnaast heb je mensen die thuiswerken geweldig vinden, mensen die het niet zo bevalt en mensen die het verschrikkelijk vinden en totaal niet meer kunnen functioneren. Je kunt je voorstellen dat daar ook allerlei varianten tussen zitten. Waar zit jij zelf? Presteer jij beter of slechter nu je thuis werkt? En hoe voel jij jou daarbij?

Jezelf worden

Als jij problemen hebt om jouw werk en privé gescheiden te houden, dan adivseer ik jou om daarin te investeren. Ga op zoek naar technieken om daarmee om te gaan. Jouw werk-privé-balans vereist dan waarschijnlijk de meeste aandacht.

Als je daar minder moeite mee hebt, dan heb je dus tijd over. Je hebt bijvoorbeeld geen of minder reistijd. Je kunt die tijd gebruiken om iets te doen wat je leuk vind. Of om iets te doen waar je voorheen geen tijd voor kon vinden. Laten we ook even terugdenken aan waar we mee begonnen: formele of informele kleding. Het blijft je werk. Misschien zijn zij daar wel heel streng in, maar probeer het eens uit. Ga eens in een confortabele trui zitten in plaats van een overhemd. Misschien eens sprijkerbroek in plaats van een pantalon.

waarom aanpassen?

Omdat je elkaar niet meer ontmoet, ben je afhankelijk van jouw voorkomen. Dat voorkomen is meestal niet meer jouw gehele voorkomen, maar jouw gezicht en jouw bovenlichaam. Je bent een gezicht op een scherm en een stem door een speaker. Als jij je comfortabel voelt, dan zit jij lekkerder in je vel. Je zal meer lachen en enthousiaster praten, komt charismatischer over en bent prettig in de (digitale) omgang. Ook op afstand blijft het mensenwerk.

Geef een reactie